kookstudio Frankrijk logo

De streek

Groen, rust en ruimte.
De streek kent een coulissenlandschap met weiden,bossen en pittoreske dorpjes. Het is een agrarische, fraaie regio die in de afgelopen 100 jaar weinig is veranderd. Het gebied is een uitloper van het Centraal Massief van Frankrijk en daardoor heuvelachtig www.tourismelimoges.com. De Creuse staat dan ook bekend als het groene hart van Frankrijk www.tourisme-creuse.com. De Fransen spreken niet voor niets van La France Profonde: het ware, onaangetaste en oorspronkelijke Frankrijk. Het is een streek waarin u heerlijk kunt genieten van het leven op het Franse platteland met z'n natuur, rust en ruimte. De Creuse is, samen met de Meuse, het dunbevolktste gebied van West-Europa. Het weer in de zomer is aangenaam met temperaturen tussen de 24 en 31 graden www.meteofrance.fr.

Uitstapjes.
Vlakbij Lavaud ligt Ahun (6 km) waar op woensdag een gezellige markt plaatsvindt. Moutier d’Ahun (7 km) heeft een Romaanse kerk, een gezellig terras en een Romeinse brug waarnaast u in de Creuse kunt zwemmen en picknicken. 

Guéret is de hoofdstad van de Creuse (13 km) met een markt op zaterdagochtend, winkelmogelijkheden en aangename terrassen met wifi.

Aubusson is bekend om zijn wandkleden en kunstateliers, gezellig winkelstraatje en de beste bakker van de Creuse www.aubusson.fr.

Crozant is een zeer schilderachtig plaatsje waar vroeger kunstschilders vanuit Parijs naartoe kwamen om er te werken www.paysdunois.fr.

Grote steden in de buurt zijn Limoges (80 km), de hoofdstad van de Limousin, bekend om z'n porselein. We hebben goede tips! In de Allier liggen Montluçon (70 km) te combineren met een bezoek aan Évaux-les-Bains met zijn warme baden www.ot-evauxlesbains.fr.  Zie de 'Journees Découvertes' voor een kort verblijf, speciaal voor rugklachten of vermoeide benen.  

Les Pierres Jaumâtres (hunebedden uit de ijstijd) heeft een survivalbaan www.lespierresjaumatres.fr die ideaal is voor een dagje uit met de kinderen of een outdoor training.

Er is een aantal kastelen opengesteld voor publiek; Chateau Boussac is zeer de moeite waard en op fietsafstand is er het bijzondere chateau Villemonteix www.chateau-de-villemonteix.com.

Vlakbij Lavaud is kasteel Chantemille interessant om te bezoeken; opengesteld in de zomermaanden op dinsdagmiddag.

 

 

 

 

 

Vlakbij Guéret ligt Courtille met in de buurt een fraai meer waarin u kunt zwemmen; een natuurpark met wolven www.loups-chabrieres.com, en een tuin met het grootste natuurlijke labyrinth van Europa www.labyrinthe-gueret.com.

Lac de Vassivière (op 40 km afstand) in het zuiden is het bekendste van de vele meren in de Creuse. U kunt er kanoën, kajakken, zeilen, zwemmen en vissen. Vissen mag bijna overal mits men in het bezit is van een geldige visvergunning die in de meeste café's en gemeentehuizen te koop is. Op zondagen zijn er vaak brocantes of vide-greniers (zolderverkoop), overigens de favoriete zondagse bezigheid van de fransen, waarin ze overbodige huisraad in- en verkopen. Voor een redelijk bedrag luncht u hier te midden van de 'couleur locale'.