De Gastheer

Rob van Zijst was leraar koken, adjunct directeur aan de hotelschool Amsterdam en restauranthouder. Ook was Rob het gezicht en het brein achter Kookstudio Amsterdam, voorheen gevestigd in de Pijp. Hier werden Bourgondische kookworkshops gegeven. Tegenwoordig organiseert Rob kooklessen in de workshop keuken in de winkel van mevrouw Hamersma. Hier komen de basistechnieken van het koken uitgebreid aan bod. Ook is hij de eigenaar van een boerderij in Limousin; het Groene Hart van Frankrijk. Hier is Kookstudio Frankrijk gevestigd; de perfecte plek om totaal te ontspannen in een mooie groene omgeving waar je uiteraard kunt genieten van maaltijden op hoog niveau.

Op de boerderij worden ook culinaire vakanties aangeboden. Een kook & eetweek waarbij er gebruik wordt gemaakt van seizoensproducten uit de omgeving. Rob kent alle deze producten en gaat naar plaatselijke markten om het beste van het beste te vinden; ‘la cuisine du marché’. Hiermee worden tijdens deze culinaire vakantie pure, eerlijke gerechten uit de boerenkeuken gecreëerd. Rob is een kritisch vakman en een inspirerende leermeester; een waar kookorakel. Hij beschikt over een culinaire emmer vol kennis. ‘Koken is voornamelijk begrijpen wat er in de pan gebeurt. Klakkeloos een recept volgen is niet de manier waarop je echt leert koken. Door het te doen krijg je het het beste onder de knie en dan vooral met het gebruik van al je zintuigen’. ‘Samen met de andere deelnemers zorgen we de hele week dagelijks voor een smakelijk diner. Van tevoren heeft ieder voor zich doelen geformuleerd en beginnen we dagelijks met een stukje theorie en gaan al snel over naar de bereiding; de verdere instructies komen wel ‘werkenderwijs’.
‘Als mensen in een ongedwongen sfeer met hetzelfde doel bezig zijn, ontstaat al gauw een fijne en open ambiance. Ieder gaat zijn eigen gang, en werkt tegelijkertijd samen. Ik stuur bij waar nodig, en houd het overzicht. Maar uiteindelijk is het de groep die voor het resultaat zorgt’.

Uiteraard is hij zelf ook een bourgondiër en groot wijnliefhebber en zorgt hij ervoor dat er bij de maaltijden altijd mooie wijnen op tafel die perfect aansluiten bij de gerechten. De intensieve kookmiddagen worden afgewisseld door ontspanning in de vorm van culinaire excursies, wandelen en fietsen in de groene omgeving. Kortom alle ingrediënten om een week te leven als God in Frankrijk.


Wij hebben gastvrijheid hoog in het vaandel staan en vinden een ongedwongen sfeer belangrijk. Bij ons is de sfeer niet ‘opgeprikt’ of stijf, maar ontspannen en flexibel. Niets moet en bijna alles kan!